GYMBORASSO
2002. március

A body gym a legfrankóbb dolog a világon. És ha valaki ezt kétségbe merné vonni, pépesítsd az arcát azzal az acélkeményre gyúrt kezeddel, mert akkor az az ember nem frankó. És kész.

Nyelvi nehézségek

Hajdanán - ki is emlékezne már ezekre az időkre? -, amikor az angol nyelvben való jártasság még nem volt a magyarok erőssége, és Jim Morrison nótáit hallás után, fonetikusan jegyezték le a mérhetetlen számban tenyésző rockbandák, amikor még a viccben a Waterloo Bridge-et úgy fordították, hogy "a víziló kártyázik", és az Easy Rider a magyar keresztségben a Szelíd motorosok címet kapta, gondban volt a külföldön angolul kommunikálni szándékozó magyar egyed. Különösen a fiatalabbja. Amikor foglalkozása után érdeklődtek, büszkén beszámolt róla, hogy főiskolára jár. És mivel nyelvi logikánk szerint ezt a "high school" pontosan kifejezte, nem értettük pontosan, miért csodálkoznak. Ma már tudjuk ennek okát. Hiszen a high school középiskolát, gimit jelent, és a dekadens nyugatiakat kissé meglepte, hogy ezek a fölöttébb emberes/asszonyos meglett emberpéldányok még érettségi előtt állnak. A gimnazisták viszont lazán odavetették, hogy ők gymnasiumba járnak, ami őszinte tiszteletet és elismerést váltott ki, egyben magyarázatként is szolgált a magyar sport sikereire, hiszen aki feszt tornaterembe (gymnasium) jár, naná, hogy ki sem látszik az olimpiai érmek alól. Ma már nyugodtan bedobhatod, hogy gymbe jársz. Egyrészt azért, mert rögtön lesz témátok (van olyan jó, mint az időjárás), és ráadásul építed az országimázst, hiszen ha egy kicsiny közép-európai futballköztársaságban még body gym is van, nem kizárt, hogy hamburger és ólommentes benzin is kapható.

Test és lélek

Az intézményesített formában, nem kevés pénzért űzhető intenzív testgyakorlás a testről szól. Hasonló feltételek mellett a lelked is leizmozhatod egy sarokkal odébb. Ha azonban a holisztikus megközelítést kedveled (és ez nem az angol hole 'lyuk' szóból eredeztethető!), járhatsz jógázni vagy Tai Chi-re. Kétségtelen, hogy ezek azért időigényesek. Mert míg a body gymben percek alatt megmozgatsz 20-30 tonnát és máris mehetsz a dolgodra, a jóga nemcsak hogy lassacskán zajlik, de a végén még szakszerűen össze is kell válogatnod szokatlan helyre keveredett testrészeidet. A Thai Chi sem a bagzó nyulaknak való, hiszen alapjaiban nem más, mint egyfajta lelassított karate. Így aztán a test és a lélek szakszerű ápolása mellett megbízható önvédelmi fegyverre is szert teszünk, amely fölöttébb hatásos, különösen, ha lassított mozgásban támadnak meg bennünket.

Light - medium - full

A mai mozgáspiac egyébként elképesztően gazdag. A skála egyik végén találjuk a light változatokat, a könnyed, norbis mozgáskultúrát, amelyet akár 6-7 percen át is lazán, könnyedén lehet művelni. A light kínálat nagy értéke, hogy zene jön alá, amely jótékonyan elnyomja a rémes zihálás zajait, valamint erős kapcsolatban áll a divattal. Ez utóbbi igen fontos összetevője a korszerű mozgáskultúrának, ugyanis a megfelelő cuccok megvásárlása már önmagában véve is mozgásélményt nyújt. Pontosan úgy, mint a szuperdizájn teniszcsuka, a kevlárral erősített, indiai vadbivaly beléből készített húrral szerelt teniszütő azzal a cuki hajpánttal.
A light formák egyébként az ősi, Jane Fonda által jegyzett aerobic köpönyegéből bújtak ki. Hogy mennyire egészségesek, mi sem bizonyítja jobban, hogy Jane Fonda sem halt bele - bár hosszú kezelésre szorult.
A light mozgások light étrenddel járnak együtt: light joghurt, puffasztott búza, müzli, gyümölcs, zöldség, tofu, light csülök. Az eminensek abban reménykedhetnek, hogy egyszer majd, egy világversenyen... Vagy háziversenyen...
A medium kategóriába sorolható mozgások már kicsit keményebbek, ugyanis ezeknél az android-technológiát alkalmazzák: az alanyt rafináltan összeszerelik egy géppel, amely heves mozgásra készteti. Liberális fokozatban az ember maga fut, teker, hajlít-nyújt. Polgári fokozatban a mozgatandó egyed végtagjait rögzítik, és a gép szisztematikusan lemozgatja rajta a penzumot. A medium mozgások étrendje valamelyest szabadosabb: semmi baj, legföljebb holnap magasabb fokozatra állítjuk!
A full kategória csúcsán találhatók a body builderek. A kemény body gym a szépség és erő kultuszának szentélye, heavy metal katedrális, ahol vasakat gyúrnak, hogy az anatómusok által eddig nem jegyzett izmok szubtilis megmunkálásával érjék el az emberi test esztétikai tökélyét. Minden porcikájában versenysport, mert az embernek valahol mégis közszemlére kell tennie kirobbanó szépségét. A menü tömör: fehérje, szénhidrát, testtömeg-növelő, vitaminok, nyomelemek.


A közösségi tényező

Mindezen mozgások természetesen individuálisan is végezhetők. Semmi akadálya, hogy valaki rohangáljon a parkban, ugrándozzon, fára másszon, vagy akár hogy otthon számolatlanul végezze a felüléseket, fekvőtámaszokat. Ha viszont valaki csatlakozik valamelyik iskolához, azon túl, hogy kárörömmel szemlélheti a többiek megpróbáltatásait, tagja lesz egy közösségnek, beavatottá válik. Barátokat szerez, menetrendszerű kollektív járatot illeszt be az életébe. És előbb-utóbb a mozgástársakkal el lehet menni kocsmázni, nagyokat lehet röhögni, tervezhetsz velük nyárra közös túrát. Már megérte. És a kapcsolat talán még akkor is élni fog, amikor már rég kihíztad azt a helyes kis fényes gatyádat.

Az individuális tényező

A testművelés kultusza mögött azonban egy mélyebb késztetés is meghúzódik. A hálózatokba zárt, individualizált személyiség kétségbeesett vágya, hogy legalább néha ő legyen saját életének főszereplője. Hiszen miközben ugrándozol, hajlítasz-nyújtasz vagy vasakkal harcolsz, magadat teszed próbára, magadra figyelsz, te magad vagy a világ középpontja. Ennél talán csak az a boldogítóbb állapot, amikor fodrásznál, manikűrösnél, jósnőnél vagy pszichoanalitikusnál múlatod az időt, hiszen itt egy másik ember osztatlan figyelmét is élvezheted.
Amikor elindult az aerobic, a stretching és társai, úgy tűnt, hogy ez kizárólag a nők világa lesz, hiszen jól összefésülhető a szépség kultuszával. Aztán múltak az évek, és egyre több férfi kapcsolódott be a folyamatba. Ma már nem is olyan megdöbbentő az a műzliszelet-reklám, amelyben az Easy Rider világát idéző nagydarab Harleys srác fess nők között emelgeti a lábát.
És az sem különösebben meglepő, hogy kialakulóban van egyfajta aerobic-függőség. Tizenéves lányok úgy rajonganak az edzőjükért, mint egykoron a film-, ma a médiasztárokért. Egyetlen edzést sem hagynának ki. Ott feszítenek az első sorban, és révedten, párás tekintettel "lép, hajlít, húz, emel és újra". Ha senki nincs, ki elringasson...

Réz András

 

Vissza...

***