Réz András: Még mindig szorongok

2003-ban jelent meg Réz András Válogatott szorongásaim című kötete, s heteken át vezette a sikerlistákat. Akkor Magyarország még nem volt az EU tagja. A benzin pofátlanul drága volt: közelített a 250 forintos lélektani határhoz. Még nem indult el a facebook. Nem volt négyes metró sem. (Bár az még ma sincs.) A szerző most, 2011-ben végiggondolja, hogy az azóta eltelt évek során békésebb, boldogabb, szeretetre méltóbb lett-e a világ. Nem úgy tűnik, hiszen nem múlhat el nap botrány, összeesküvés, bal- és bűneset, katasztrófa, leleplezés nélkül. Csoda, hogy az ember még jobban szorong?

Réz András először a Válogatott szorongásaim című könyvében írt a világ katyvaszos lököttségeiről. Ezen sokat lehetett nevetni. Azóta Réz humora gyilkosabb lett. Mostani kötetének írásai arról szólnak, hogyan próbálnak lépten-nyomon átverni, lenyúlni bennünket, hogyan akarnak elhitetni velünk válogatott valótlanságokat. Azokról ír, akik ránk akarják tukmálni a tengernyi kamut, gagyit, másolatot, hamisítványt, az álhíreket és az álhírességeket Miközben az író is átver bennünket. Úgy tesz, mintha a szorongásairól írna, miközben csak a vak nem látja, hogy valójában nevettetni akar.

A kötet humoros formában, de helyenként tudományos mélységgel elemzi az olyan jellemző kulturális és társadalmi kérdéseket, mint például a média, a film, a reklám, az identitás, a férfi – nő viszony, a divatos ideológiák, jellemző magatartásformák. A vámpíroktól a facebookig, a műzlitől a libatömésen át a boszorkányokig rengeteg veszedelmes dologról esik szó. De vannak benne ügynökök, virgonc aggastyánok és fókabébik is. A szerző olykor szalonképtelen vicceket mesél, és kételkedik a valóságshow-k valóságtartalmában. Máskor meg hasznos tanácsokkal látja el az utazni vágyókat, a celebjelölteket, valamint azokat, akik még nem döntötték el, hogyan éljék túl a világvégét. Közben a megmondó ember lerántja a leplet magáról is. A Még mindig szorongok minden eddiginél többet árul el róla. Most először megtudjuk, mit gondol a szerelemről, a boldogságról, a politikusokról, életről, halálról. Továbbá a feleségéről és annak barátnőiről…

Mire való ez a kötet? Ha valaki szorongó alkat, együtt szoronghat Rézzel. De ami mindennél fontosabb, hogy együtt lehet röhögni vele. Mert az azért egyértelműen kiderül: Réz szereti ezt az egészet. Az életet, a világmindenséget. Meg mindent.

A kötet Illusztrációit és borítóját Weiler Péter (peterweiler.com) készítette.